2019. január 11., péntek

Painful Awakening interjú

Még a jó öreg Myspace-es időkben történt az, hogy egy szép nap ráleltem a német "Painful Awakening" nevű csapat oldalára. Ha jól emlékszem akkor hallottam először a "Painful Awakening" című számukat, aminek persze az volt a refrénje, hogy "It will be a Painful Awakening for you..." (mi más) és ez akkor nekem annyira megtetszett, hogy a próbateremben állandóan az énekes hangját próbáltam utánozni (persze nem ment). A fentiek óta vagyok a srácok nagy rajongója, így igen megörültem neki, hogy belementek az interjúba.




1. Üdv srácok! Meséljetek valamit magatokról! Kik a tagok?

Helló H., üdvözletünket küldjük Magyarországra! Két énekes, két gitáros, egy bőgős és egy dobos alkotja a csapatot, ahogy az nálunk mindig is volt. Volt pár tagcsere az elmúlt években. A neveink nem érdekesek.



2.  Hogy jött az ötlet, hogy két énekesetek legyen? Még mindig két ember áll a mikrofon mögött?

Amikor megalakultunk 2005-ben, egy énekessel vágtunk neki. Kis idővel később beszállt egy második is, akivel a hangzás szuper lett, nagyon jól kiegészítették egymást ketten. Ez valami teljesen más, valami teljesen új volt, vagyis akkoriban nem tudtunk róla, hogy ehhez hasonló felállás létezett-e valahol már máshol is. Mind a mai napig megmaradt ez a formáció.

3. A PA mindig is a német színtér egyik legkeményebb bandája volt. Miért ilyen zenét játszotok?

Tényleg? Mi lennénk azok?!?! Kemény idők kemény zenét követelnek. Hosszú évek óta a kemény zenék rajongói vagyunk és magunk is ilyet akartunk játszani egykoron.


4. Hogyan jellemeznétek a zenei stílusotokat? Metalcore-nak? Szeretitek az oldschool hardcore-t?

Hmm, szerintem ez már inkább metál, mint hardcore, legalábbis a régebbi cuccaink. Az újabb dolgokra meg pont az ellenkezője lesz igaz. Igen, oldschool hardcore-t előszeretettel fogyasztunk.

5. Az utóbbi hónapokban kicsit "nyugisabbak" voltak a dolgok a banda körül, mint régebben. Koncerteztek még? Ha igen, akkor csak NS csapatokkal vagy "mainstram" zenekarokkal is? Felléptek RAC alakulatokkal is?

Ez azzal függ össze, hogy át kellett vészelnünk pár tagcserét, de időközben újra teljessé vált a létszám és ezáltal aktívabbakká váltunk és többet is vagyunk úton.
Még szép, hogy fellépnénk egy vagy akár több mainstream bandával is, ezzel csak egy apró probléma van: hogy ŐK viszont nem akarnak velünk. De hogy miért nem, hahaa ?!?!
Persze, fellépünk RAC zenekarokkal, ahogy azt rengetegszer a múltban is megtettük már.

6. Ezt már régen meg akarom kérdezni: miért hívjátok "Painful Awakening"-nek a zenekart? Tényleg ilyen kemény reggelenként az ébredés?  :)  (Angolul nem tudók kedvéért a remek szóviccem arra vonatkozik, hogy a "Painful Awakening" magyar jelentése "Fájdalmas Ébredés". A szóviccek egyébként nem árja dolgok, többet ilyet nem csinálok.)

Ó igen, nincs rosszabb, mint amikor reggel a dühös asszony ébreszt, mert nem pakoltuk ki a mosogatógépet, nem teregettük ki a szárítót vagy csak előző este túl mélyen néztünk a pohár fenekére, haha...




7. 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy sajnos nem minden olvasónk vásárolta meg a lemezeiteket, így valószínűleg semmit sem értenek a szövegeitekből a CD füzet nélkül. Kérlek meséljetek valamit a dalszövegeitekről! Egyébiránt mit gondoltok arról, ha valaki nem veszi meg a színtér bandáinak az anyagait és a számokat simán csak letöltögetik a netről?

A szövegeink nagyon sokrétűek. Tartalmukat tekintve pl. az emberek politika, média, vallás és a tömeges fogyasztás segítségével történő elvakításáról és elhülyítéséről szólnak. Tisztelgünk bátor katonáink előtt, nagyra becsüljük az eszményeiket. Vannak számok a színtér szétzüllesztőiről, rendőri erőszakról, a pénzügyi világ keselyűiről. Megemlékezünk az ádáz szövetséges bombázások áldozatairól, továbbá írtunk pár kitartásra buzdító dalt a mai Moloch uralta világban a túlélésünkért vívott mindennapi harchoz.
Ez (a letöltésekről van szó – a szerk.) már egy szó szerint ezerszer elismételt és számunkra őszintén szólva tűrhetetlen dolog. Akik csak letöltögetik a zenét, azoknak azt kívánjuk, hogy száradjanak le az ujjaik és rohadjanak meg egy kőbányában. Mi itt a zenekarban a hanghordozók szenvedélyes gyűjtői vagyunk és bármikor szívesen fizetünk is értük pár petákot. CSAK AZ ERDETI A NEMZETI!



8. Nagyon várok már valami újra tőletek. Van esetleg tervben valami ilyen mostanság?

Igen, gőzerővel dolgozunk az új számokon! Hogy mikor és hol, azt majd a megfelelő időben tudatjuk.

9. 2008-ban megjelent a "Hardcore Until The End” válogatás, amihez adtatok két számot, öt évvel később következett a második rész "Hardcore Until The Bitter End" címen. Remek ötlet volt összegyűjteni az NSHC zenekarokat a világ minden tájáról, hogy egy közös lemezen szerepeljenek. Nem tudjátok, lesz ennek harmadik része?

Mindkét válogatás remek cucc volt. Sajnos fogalmam sincs, hogy lesz-e harmadik rész, de hátha elolvassa ezt egy kiadó és mozgásba lendülnek a dolgok… :) Én benne lennék!

10.  Korábban itt volt nekünk a Final Stand Records és az Until the End Records, most meg a Leveler Records, amik kifejezetten metálra és hardcore-ra specializálódtak. Mit gondoltak, manapság túlélhet-e egy NS metál kiadó hosszú távon?

Népszerű zenekarokkal és korszerű árukínálattal tulajdonképpen lehetséges lenne, de ez ugye mindig elég komoly kockázatot is rejt magában.  Szerintem meg kell jelentetni egy-két jobb rock lemezt is, hogy a kiadó fenn tudjon maradni, nézd csak meg a Leveler vagy az OPOS Recods-ot!

11. A PC Records Németország egyik legjobb és legrégebbi kiadója manapság. A jövőben is velük kívántok együttműködni?

Mindig nagyon elégedettek voltunk velük. A jövő meg majd még eldől.



12. Hallgatjátok a színtér zenéit? Melyek a kedvenceitek ebből a miliőből?

Sajnálom, barátom, kevés lenne az összes felsorolására most a hely, de színterünk metál és HC bandái mindenképpen a kedvenceink közé tartoznak, de akad persze pár nagyon jó RAC csapat is, amiket hallgatunk.

13. Van straight edge tagotok? Mit gondoltok a sXe-ről?

Igen, akad egy sXe tagunk és az idegeinkre is megy eléggé, haha. Erről az egészről csak annyit, hogy ÍZLÉSEK ÉS POFONOK!

14. Most már Németországban is vannak nemzeti küzdősport gálák is, mint pl. a „Kampf der Nibelungen”. Hiogy vélekedtek ezekről? Ti magatok űztök ilyen sportokat?

Sajnos személyesen még nem sikerült ilyen rendezvényre eljutnom, de a barátaim beszámolói csak pozitív megerősítések voltak eddig a dolgot illetően. Mindegy, hogy miféle rendezvényről beszélünk, mert manapság minden egyes ilyen átkozottul fontos, hiszen rendkívül megerősíti a határokon is átívelő bajtársiasságot, a közösséget és az összetartást.
...és igen, némelyek közülünk aktív sporttevékenységet is folytatnak, valóban.



15. Pár hónapja nagy botrány volt Chenitz-ben, amikor a "normális" emberek is kimentek az utcára a tömeges bevándorlás ellen tüntetni. Mit gondoltok, lehetséges, hogy a német nép végre felébredt vagy ez csak egy egyedi eset volt?

Felébredni nem ébredt, de talán kissé fölrázódott. Most már kicsit jobban odafigyelnek az emberek, jobban utánajárnak dolgoknak. A keletnémet lakosság élenjár ebben, lásd a cottbus-i és drezdai példát, de az ország nyugati része is egyre jobban magához tér, ami a jó irányt mutató abszolút pozitív jel.

16. Tegnap kaptam a hírt, hogy elhunyt Randy Evans, a "The Order" egyik tagja. Mit gondoltok azokról a szervezetekről, amik fegyverrel küzdenek az Ügyért? Van értelme az ilyesminek?

Az ellenállás minden formájának van létjogosultsága, bár mi mindenféle erőszaktól elhatárolódunk! Üdv a Csendes Testvériségnek, a Mozgalom mártírjainak!



17. Pár éve tele voltak a hírek az ún. "dönergyilkosságokkal". Őszintén szólva mindig is voltak kételyeim az üggyel kapcsolatban. Ti hogy látjátok az "NSU" (NSU - Nationalsozialistischer Untergrund rövidítése, ők voltak felelősnek kikiáltva a gyilkosságsorozat elkövetőinek - a szerk.) ügyét? Valóban megtörtént mindez vagy az egész csak a titkosszolgálatok propagandaakciója volt?

Annyi történet és összeesküvés-elmélet van erről a témáról, hogy nemigen mennék itt most bele a részletekbe a nyilvánosság előtt. Egy üveg Unicum mellett nyugodt körülmények közepette szívesen kifejtem a dolgot.

18. Hallani lehet néha arról, hogy némely antifák titokban jobbos dolgokat hallgatnak. Szerintetek a PA népszerű antifa körökben?

Az Ärzte és a Feine Sahne Fischfilet lemezek között tuti lapul egy PA CD is.

19. Kifogytam a kérdésekből. Ha van hozzáfűzni valótok, akkor itt van rá a lehetőség!

Köszönjük az érdeklődést és a jó kis interjút. Alapítsatok családot, hozzatok gyermekeket a világra! Talán ők lesznek az utolsó esélyünk! Gondolkozzatok józanul és legyen saját véleményetek! Sok sikert a továbbiakban és remélhetőleg nemsokára találkozunk Budapesten. Ideje lenne újra!

Heil Deutschland! Heil Ungarn! Heil Europa!

Határzár!!!

Kitartás

Painful Awakening / 2019. január



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése