2020. július 15., szerda

Heritage interjú

Kolumbia viszonylag új játékos az NSHC világtérképen, de eddig csak minőségi dolgokat hallottunk onnan. A Heritage igen agresszív, metál beütéssel bíró hardcore zenét nyom, ezért már a kezdetektől (mármint amióta kiszúrtuk a weboldalukat) felkeltették a figyelmünket. Egy darabja már kapcsolatban állunk velük, így amikor kijött a bemutatkozó lemezük a német OPOS Records-nál, egyből írtunk is nekik egy interjú ügyében.



1., Üdv! Kérlek mutassátok be a bandát! Kik a tagok? 

Üdv mindenkinek, először is köszönetet szeretnénk mondani a lehetőségért és amiért figyelmet szenteltek a munkánknak! A zenekar tagjai Criss (dobos), Diego Alejandro (gitár/ének) és Juan Felipe „JF” (ének).



2., A  hivatalos nevetek „Heritage” vagy „Heritage H8Core”?

A hivatalos név „Heritage”.

3., Mondjatok valamit a zenétekről! Milyen hatások jellemzik?

Zenei hatásaink szerteágazóak, a metál különböző alfajtáitól - mint például a death metal, deatchore, metalcore, slam grind - kezdve a hardcore-on át a beatdownig bezárólag rengeteg befolyás ért minket. Az első EP-nk tulajdonképpen egy ösvény, amin haladva folyamatosan kialakítjuk azt a szándékaink szerinti erős és agresszív hangzást, amire törekszünk.  Zenénkben igyekszünk megragadni érzéseinket, személyes ízlésünket; víziókat, melyek számtalan ideológiai árnyalatot hordoznak; mindezek rendkívül fontosak a komponálás során.



4., Örömmel láttuk, hogy nemrég megjelent az OPOS Records-nál a bemutatkozó CD-tek. Kérlek jellemezzétek a lemezt! Hány szám van rajta? Minden dal spanyolul van? Miről szólnak a szövegek? 

Először is, szeretnénk köszönetet mondani az OPOS Records-nak, hogy támogatást nyújtottak a bemutatkozó anyagunkhoz, nagyon elégedettek vagyunk. A lemezt illetően: 5 tétel van rajta, amiknek egyetlen sora vagy témája se hasonló, minden számnak egyedi, mélyen rögzült lényege van, amik a szövegekben kapcsolódnak tapasztalatokhoz, ideálokhoz, emlékekhez vagy nagyon személyes vágyakhoz. Minden szöveg spanyolul van, még a VoJ feldolgozás is, amit az eredetiből (angolról) fordítottunk és próbáltunk a lényegéhez zenében és a szövegben is hűek maradni.

5.,  Van egy Voice of Justice feldolgozás is a CD-n; megmutattam a VoJ gitárosának, nagyon tetszett neki. Rendkívül megtisztelő a magyar mozgalomnak ez a tökéletesen sikerült feldolgozás. Hogy jutott eszetekbe, hogy megcsináljátok ezt a számot?

Nos, az általunk hallgatott zenék különféle érzelmeket keltenek; eredendően is az volt az elképzelésünk, hogy a bemutatkozó lemezre vegyünk fel egy feldolgozást, ami nem csak a zenei ízlésünket, hanem azt is képviseli, amit gondolunk és amivel mi is azonosulunk. Emlékszem, hogy a lábaink előtt heverő sok lehetőség közül éppen ez, a világnak ezen felén kevésbé ismert magyar zenekar keltette fel az érdeklődésünket a leginkább az atmoszférája és az általuk közvetített üzenet miatt. Hallgatjuk is őket mind a mai napig. Két számot választottunk tőlük (Voice of justice és Suicide in slow motion) az „Eruption of hate” című lemezükről, amik közül végül a „Voice of Justice” mellett maradtunk és –ahogy fent is említettük- az volt az elképzelés, hogy a saját nyelvünkön mi is hozzáadunk valamit úgy, hogy a dal lényege megmaradjon. 



6., Az OPOS Records jelenleg az egyik (ha nem A) legjobb kiadó, ami jobbos/NS zenét terjeszt manapság világszerte. Könnyen sikerült velük kapcsolatba kerülni? Miért az OPOS-t választottátok és miért nem másik kiadót? Vannak ilyen kiadók Kolumbiában is?

Kijelenthetjük, hogy az OPOS Records jószerével világszerte ismert és a kezdetektől csábított a gondolat, hogy megbízzuk őket a munkával. Követjük az általuk kiadott zenekarokat (Moshpit, Terrorsphära, Brainwash, stb.), nem volt különösebben nehéz ténylegesen kapcsolatba kerülni velük. A folyamat közel 6 hónapig tartott, miközben maileket küldtünk és linkeket a dalainkhoz; tetszett nekik a produktumunk és beleegyeztek, hogy kiadják és terjesszék Európában. Több kiadó is felmerült, de leginkább az OPOS-t szerettük volna. Kolumbiában több független kiadó is működik, amik számtalan rock és metal zenekarral foglalkoznak, de a zenei stílusunk vagy még inkább a szövegeink miatt  nem lenne könnyű velük dolgozni az NS-téma okán.

7., Mondjatok valamit a nézeteitekről! Milyen politikai ideológiá(ka)t követtek?

A politika, mint társadalmi cselekvés az emberi lét szerves része; jóllehet nagyon is összhangban vagyunk az NS és fasiszta tanokkal, azt is látjuk, hogy a politika behatárolja a gondolkodást, amit a fent nevezett két világnézettől eltérő elvek is befolyásolhatnak és táplálhatnak. Nem követünk hát semmilyen specifikus ideológiát vagy pártot, inkább a nyugati hagyomány örökségében és megőrzésében hiszünk, mert az olyan helyeken, mint Dél- és Közép-Amerika, csak a bennszülött örökséget, meg az afrikai és sémi kisebbséget védik és népszerűsítik a kormányok meg az olyan szervezetek, amik diszkriminálnak és demonizálnak minden ideológiát, ami retorikájában Amerika fehér örökségét és a nyugati hagyományt említi. 



8., Ha jól tudom, kreolnak valljátok magatokat. Kérlek meséljetek ennek etnikai és kulturális hátteréről az európai olvasóknak!

A kreolok az Amerikában született európaiak gyermekei, függetlenül attól, hogy a kontinens déli, középső vagy északi részéről származnak. Jelenleg a kolumbiai népesség három nagy etnikai csoportból áll: európai, afrikai és őslakos. A keveredés ezek között elkerülhetetlen volt és mindannyian magunkon viseljük ennek a három csoportnak a genetikai jellegzetességeit, azonban a fehér populáció és az olyan kevert hátterűek, ahol a fizikai megjelenés a kaukázusihoz (európaihoz) hasonló, a népesség 35-40%-át teszi ki. Ennek ellenére ez semmiféle támogatást nem kap és a kulturális eseményeket sem szponzorálja egyetlen csoport vagy kormányzati szerv sem, a rendszer teljesen alábecsüli ezt az örökséget és általában ha bárki ki akarná nyilvánítani a szimpátiáját az ügyben, azt mindjárt rasszistának és „nácinak” tekintik és rászabadítják a média gyűlöletét. A kolumbiai NS egy multietnikus és nyíltan nacionalista elképzelés, amit mi nem igazán vallunk, mert számunkra a fehér nacionalizmus sokkal fontosabb; itt a legfőbb gondolat az, hogy az amerikai  fehér populációnak - legyen az némi kevert etnikai háttérrel bíró vagy teljesen európai megjelenésű - északtól délig ezen a kontinensen együtt kell működnie és ennek integrálása fontosabb, mint az egységes kultúrát és etnikai csoportokat felmutatni nem tudó országok nacionalizmusa.

9., A szegénység Kolumbia legnagyobb problémája napjainkban és a szegénység ugyebár mindig a kommunizmus forrása. Erősek a vörösök az országban?

Nem tagadhatóak le a harmadik világra jellemző hibákat; az ország sokszínű és nagyon gazdag bizonyos kulturális és gazdasági értelemben, de sajnos jelen van egy romboló vírus is, ami sokkal rosszabb a mostani pandemiánál, mégpedig a felső körök és vezetők korrupciója. A kommunizmus az ország roppant történelmének a része, sok politikai párt próbálta elpusztítani, de dinamikus politikájával a baloldal egyre erősebbé válik, azonban a jobboldali vezetők is részesei ennek a véres gazdasági és társadalmi romlásnak.



10., Európában nincs túl sok lehetőség rá, hogy igazi információkat kapjunk a dzsungelben rejtőző gerillákról. Még mindig aktívak? Voltak olyan híresztelések, melyek szerint a vörös gerilla szervezetek olyan erősek, hogy a fél ország a kezükben van. Ez igaz? Jelen vannak ezek a szervezetek a városokban is?

Nos, ez egy igen hosszú téma, de hogy tisztázzuk mi a helyzet: a gerillák még mindig aktívak és profitálnak a kábítószer-kereskedelemből. 2012. szeptember 4-én megkezdődtek a béketárgyalások az akkori kormány és a gerillák között, mely során közel 4 év alatt a gerilláknak sikerült politikai előnyökre szert tennie: hivatali székeket és elismert politikai pozíciókat szereztek, ellenben ők nem tették le a fegyvert, viszont a békeszerződést ennek ellenére is lezárták és aláírták 2016. augusztus 26-án, Kuba és Norvégia garanciája mellett. Ez nem ad okot túl sok optimizmusra az országot illetően. Ezen csoportok jelenléte a nagyvárosokban elég bonyolult, mert nem fegyveres csoportokban, hanem álcázva tevékenykednek, beszivárognak az egyetemekre, ahol szimpatizánsokat toboroznak az ideológiájuknak és gondolataiknak, mára azonban néhány ágazatban megfelelő ellenállás alakult ki az ilyen csoportok beszivárgásával szemben, mert sokan rájöttek, hogy az egész ügy a békeszerződés aláírásával és a nagyvilágnak szánt médiashow-val csak arra kellett, hogy 
kormányzati elismerést kapjanak.

11., Kolumbia harmadik legnagyobb baja, ami a legtöbb problémát okozza, a drogok; legalábbis ez volt a helyzet a ’90-es években. A közelmúltban több film és sorozat foglalkozott a témával (pl. a „Narcos”); gondolom sokakat érdekelne, mi most a helyzet. A drogkartellek még mindig olyan erősek?

Valójában az általad látott sorozat a ’90-es évek történésein alapszik. Tagadhatatlan, hogy a probléma mind a mai napig létezik, de ez a gerillák és a drogkereskedelem kapcsolatának számlájára írható, ami egy politikai hátterű társadalmi probléma, a kartellek háborúja mára áttolódott olyan országokba, mint Mexikó. 



12., Két éve csináltunk egy interjút a kiváló kolumbiai NSHC zenekarral, a Disciplinával, de ők azóta eltűntek a netről. Működnek még? Anno a srácokban volt némi ellenszenv a kolumbiai skinhead és RAC csapatokkal szemben; ti is osztjátok a véleményüket?

A Disciplina NSHC-t illetően: a banda jól ismert volt; énekesünk, Julián Felipe is részt vett benne, de a csapat többi zenésze tovább ment más, technikás death metalt játszó és egyéb metálban utazó projektekbe, így végül nem volt folytatása  dolognak. Az RAC és skinhead színteret illetően: sok jó barátunk van onnan, próbálunk jó kapcsolatot fenntartani mindenkivel. Az RAC számunkra egy másik zenei stílus, amit támogatunk,. 

13., A kolumbiai foci mindig elég híres volt a nagyvilágban. Szurkoltok valamilyen helyi 
csapatnak? Támogattok bármilyen ultra vagy huligán csoportot?

Szeretjük a focit, de nem szurkolunk semmilyen klubnak sem és nem vagyunk egyetlen ultra vagy huligán csoport tagjai sem. Más sportok érdekelnek minket inkább, mint pl. a kickbox, ökölvívás és a gördeszkázás.



14., Együttműködtök más dél-amerikai mozgalmakkal vagy bandákkal? 

Próbálunk megismerni további bajtársakat a zenén és a szociális hálón keresztül, megosztani velük a szövegeinket, bővíteni a tudásunkat külföldi barátaink segítségével.

15., Nagy köszönet az interjúért! Ha esetleg van bármi hozzáfűzni valótok, itt van rá a lehetőség!

Zárszóként még egyszer nagy szeretettel köszönjük neked a számunkra biztosított lehetőséget, az érdeklődést a zenénk iránt OPOS-nak; reméljük tovább fogunk zenélni és képesek leszünk további hasonló dolgokat megosztani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése