2021. január 19., kedd

Oldschool: Vérszerződés - Ez vagyok

 Januárban is itt vagyunk az Oldschool rovattal, most 2000-be megyünk vissza és a Vérszerződés „Ez vagyok...” című albumát vesszük célkeresztbe. Amíg az első album inkább a RAC kategóriába esik, ettől az albumtól kezdve nyugodtan hívhatjuk hatecore bandának a VSZ-t. Ez a hangzásvilág azóta is dominál a zenekar muzsikájában. Nekem cd-n van meg, de ha jól tudom kazettán is megjelent.

Egy kis bevezető után meg is szólal a gitár és lassan, de nagyon technikásan indul a szám kiváló szöveggel, ami a refrénre begyorsul. Mivel ez az album címadó dala, azt gondolnánk, hogy ez a lemez csúcspontja, de ez csak bemelegítés, jobbnál jobb számok követik egymást. „Szabad magyar nép?” Ez nem kérdés, ezt meg is tudhatjuk a következő számban. „A fény vezet” egy lassabb szám, néhány gyors résszel, amik nagyon jól váltják egymást, és a komoly mondanivalóval biztat mindenkit, hogy tartsunk ki. A „Meggyújtják” című szám egy KKK témájú dal, majd ezt követi egy Skrewdriver feldolgozás, amit nagyon jól sikerült átdolgozni a zenekar saját stílusára. „Gyerekgyilkosok, a halál vár rátok” -ennyi az üzenete a következő számnak. Annak idején sajnos elég sok ilyen gaztett történt, hogy megihlesse ezt a dalt. A „Golyó a fejbe” a vörös terroristákról szól, akik miatt a fél világ szenvedett, de szenved ma is, csak már nem vörös az álarc. „A harcos dicsősége” című dalt nem nehéz kitalálni, hogy miről szól. Ez a téma gyakran visszatér a VSZ többi albumán is, mondjuk az NS színtér a harcról szól, és onnan tudhatjuk, hogy nem üres szavakról van szó, hogy a zenekar ma is aktív. Az utolsó előtti szám egy német nyelvű szám, a „Steh auf”, ami magyarul is megjelent egy másik kiadványon. Majd a legvégére egy régi punk legenda, a 88-as Csoport „Betondzsungel” klasszikusa került a korongra, nagyon jó lezárása az albumnak.

Most egy kicsit a borítóról. Talán ez az egyetlen gyengéje a kiadványnak. Az cd előlapja szerintem nem igazán passzol a zenéhez, meg a hátlap és az inlay is elég pixeles. Az viszont tetszik, hogy rovással a hátlapon „Harc, bátorság, kitartás”, a borító belsejében meg „Hadak ura, vezess minket győzelemre” van felírva.

Régebben hallottam pletykákat, hogy lesz a lemezből újrakiadás, az első albummal (Szent Háború) együtt, de sajnos ez azóta is várat magára, pedig nagyon megérdemelné mindkét album, hogy újra elérhető legyen a közönség számára, de ehhez az kéne, hogy ne sajnáljuk azt a kicsi anyagi áldozatot egy cd megvásárlásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése