2019. január 23., szerda

Path of Resistance interjú

Aki nem ismeri a "Path of Resistance"-t, annak igazából azt javasolnánk, hogy ne is olvassa tovább a blogot. A srácok mindig is a német színtér top zenekarai közé tartoztak és amióta elindult a blog, tervezzük, hogy meginterjúvoljuk őket és ezen álmunk végre valósággá vált. (Az interjú létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerző "J" Úr segítségéért ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni!)



1., Üdv Bajtársak! Első kérdésem a szokásos és unalmas interjúindító kérdés lenne: kérlek mondjatok valamit a felállásról! Kik a tagok? Mikor alakult a zenekar?

2002-ben alapítottuk a zenekart, ebből már csak én, az énekes maradtam meg egyedüli állandó tagként. Az első felállás a már feloszlott "Nordmacht", "B500" és az "Aussetzer" nevű zenekarok tagságából jött össze. Nem sokkal később feloszlott az "Inborn Hate" és a srácok közül az egyikőjük beszállt hozzánk, a többiek meg megalapították a Painful Awakeninget. A jelenlegi zenészeink a Thrimában, a H8machine-ban, az Überzeugungstäterben, az Übermensch-ben és még néhány másik csapatban is aktívak.



2., A PoR egyike volt az első német NSHC zenekaroknak. Milyen HC zenekarok voltak még akkor a színtéren? A közönség hogyan reagált a zenétekre?

Ott volt még a Moshpit meg a Brainwash, és akkortájt indult az Inborn Hate is. A Might of Rage volt az első olyan zenekar, akik ilyen zajt produkáltak a fenti csapatok megjelenése előtt.  Akkoriban nagyon népszerű volt ez a fajta zene Kelet-Németországban. Az ország többi részén már nem annyira. :)

3., Mondanátok pár zenekart, akik hatottak a PoR zenéjére?

Egy időben a Slapshot, Warzone, Agnostic Front, Madball és hasonlóak voltak hatással, manapság inkább a Parkway Drive vagy a The Ghost Inside ...


4., Hallgatjátok a színtér zenekarait? Melyek a mozgalom HC zenekarai közül a kedvencek? Van olyan új zenekar, akiket figyelmünkbe ajánlanátok?

A Moshpit és a Brainwash mindig nagyon jó lemezeket csinálnak, méltán nevezhetőek a német NSHC zászlóshajóinak. A spanyol Pugilato és a Fight Tonight is nagyszerű show-t csinál a színpadon. A bolzanoi Green Arrows élőben és lemezen is büntet. A római SPQR jelnlegi háromfős felállása is NAGYON ajánlott.

5., Az énekeseteknek számos zenei projektje van. A két kedvencünk ezek közül a FreiCore és a Kein Leben ohne Kampf. Tervezitek ezekkel a projektekkel új lemezek felvételét?

A fentiek mellett még ott a „Disbeliever“ nevű projekt is; mivel az abban résztvevő zenészek most már a PoR tagjai is, így azzal nem lesz több új lemez, mert túlzottan hasonlítana a zenei stílusuk. A FreiCore tulajdonképpen minden évben fellép kisebb bulikon. A Kein Leben ohne Kampffal jelenleg nem tervezünk semmit. Ha majd egyszer lesz rá elegendő időnk, akkor talán felvehetünk még valamit vele. Jelenleg azonban a legújabb PoR-on dolgozunk, nincs más projektre időnk.



6., A többi tag is aktív más zenekarokban? Mit gondoltok arról, ha egy zenész más projektekben is részt vesz? Nem lesz emiatt unalmas a zene?

Ahogy már az első kérdésben is elmondtam, a Thrimában, H8machine-ban és még pár másikban is zenélnek. Mivel mindegyik eltérő zenei stílusú, ezért nem gondolnám, hogy unalmassá válna.

7., Amikor a Moshpittel közös 7" lemezetek megjelent, a vinyl még messze nem volt olyan népszerű, mint most. Hogy jutott eszetekbe a bakelitlemezes megjelenés? Miért éppen a Moshpit volt a másik zenekar a lemezen?

Pár tagunk eléggé oldschool és rendkívül preferálja a bakelitlemezeket, ezért is jelent meg a legtöbb PoR anyag ezen a hanghordozón is. Régi barátság kötött minket a Moshpit bőgőséhez, aki mindenféle zenekarokban játszott már a MP előtt és megemlítette akkoriban, hogy felvettek pár számot az új bandájával - ez volt a Moshpit... Mivel ugyanazt a zenei irányzatot követték, így tökéletesen beleillettek a képbe.



8. Volt egy másik nagyon érdekes splitlemezetek is a Fear Rains Down nevű bandával. Hogy jött az ötlet, hogy velük is legyen közös anyagotok? Az FRD működik még?

Sokéves barátság  fűz össze a zenekar tagjaival és amikor egyszer ugyanott stúdióztunk mindketten, megbeszéltük, hogy egy-egy felvett számot közös bakelitlemezen jelentetnénk meg.
Az FRD hivatalosan nem oszlott fel eddig, így én működőnek mondanám őket, jóllehet a srácok a magánéletben eléggé elfoglaltak, így mostanság nem nagyon van idejük zenélni.



9., A straight edge mostanság újra elég népszerű lett a színtéren. Tudomásom szerint a PoR sosem volt sXe zenekar, így érdekelne, hogy ti hogy látjátok ezt az életfelfogást.

A PoR első felállása sXe volt, tőlem, az énekestől eltekintve; sosem utasítottam el egy megfelelő hőmérsékletű korsó sört. :)
Eltöltöttem pár évet straight edge arcokkal a környezetemben és mindig tiszteltem ezt a fajta életfelfogást.

10., Manapság akad több küzdősport gála is köreinkben. Ti magatok is űztök ilyen sportokat?

Nem igazán, bár az egyik gitárosunk kocsmai bunyós, ha ez számít, hahaha.



11., Nagyon várok már valami új anyagra tőletek. Terveztek ilyet mostanában?

Szerettünk volna felvenni számokat a Hardcore Hoax második részére, de ezt elvetettük a zenekar tagságában lezajlott változások miatt.  Az új felállással egy új nagylemezen dolgozunk jelenleg. Ha ez megjelent, lesznek megint élő fellépéseink is.

12., Megkerestt már titeket az amerikai „Path of Resistance” nevű HC csapat, hogy nem használhatjátok ezt a nevet?

Amikor az amerikai PoR 2006-ban Európában turnézott a legutolsó lemezével, be akartak perelni minket, mert azt feltételezték, hogy mi is feljelentjük őket, ha idejönnek, ám az akkori dobosuk biztosította őket arról, hogy semmi ilyesmit nem tervezünk, így a dolog el is rendeződött. Arnheimben végül meg is néztük a POR-t élőben.

13., Van kapcsolatotok a helyi HC színtérrel? Ismerik a zenéteket? Vagy mind vörösök?

Nem, nincs kapcsolat!



14., Pár éve komoly problémát okozott Németországban a migrációs krízis. Még mindig ilyen komoly ott a helyzet? Létezik-e valamiféle megoldás erre a problémára?

Minden nap egyre rosszabb lesz. A „traumatizált” menekültek által elkövetett késelésekről, nemi erőszakról és zaklatásról szóló szalagcímek mindennapossá váltak nálunk és a szomszédos országokban is. A kormányunk tökéletesen megbukott. Jó lenne, ha a nép végre tenne már valamit ez ellen az elvakult politika ellen. Hogy a nemzet erre valóban képes lenne-e, az sajnos jól látható 1989 óta …

15., Az utóbbi években hatalmas „robbanás” következett be az orosz NSHC színtéren. Követitek az ottani fejleményeket? Mit szóltok ahhoz, hogy ennyi orosz zenekar van most?

2011-ben felléptünk Moszkvában a Death Penalty-vel és a You Must Murderrel. Pár zenekartagot sajnos lesitteltek a buli előtt (jómagamat is), így nem láttuk többi zenekar koncertjét. Nem sokkal a saját fellépésünk előtt szabadultunk csak ki. A mostani dobosunk, aki régebben a Terrorsphärában játszott, kapcsolatban áll pár ottani zenekarral.



16., Mi a véleményetek arról, ha valaki nem veszi meg a színtér zenekarainak lemezeit, hanem csak a netről tölt le mindent inkább?

Mivel én is gyűjtöm a CD-ket és hanglemezeket, ezért természetesen nem pártolom a színtér zenéinek letöltését, sokkal szívesebben tartok a kezemben egy valódi hanghordozót.
Rengeteg ideje zenélünk és így számos stúdióval és kiadóval volt már dolgunk, így nagyon jól tudjuk, milyen költségek és milyen mennyiségű munka áll egy CD kiadása mögött.
Elborzasztó látni, hogy a CD-k már a megjelenés napján fent vannak az ingyenes letöltő portálokon.

17., Mi lenne a zenekar reakciója, ha egy szép napon meghívnának titeket egy „Malay Power” bulira Malájziába?

Az azt jelentené, hogy ott is hallgatják a csörömpölésünket, de remélhetőleg meg is vették a lemezt és nem a netről töltötték le ingyen.  :-)



18., A végére még egy unalmas kérdés: ismeritek a magyar színteret, bandákat, stb.?

Természetesen! Azzal a zenekarral, amiben a kilencvenes években gitárosként vettem részt, kétszer is felléptem Budapesten, így jó néhány éve vannak ott remek kapcsolataim. Barátok vagyunk a srácokkal a Vérszerződésből, Archívumból és a Jogos Önvédelemből. Macit a Fehér Törvényből is rendszeresen látom koncerteken,  valamint az egész zenekart a Stingers Tattoo-s Fecó, a régi Valhalla-dobos tetoválta. A környezetemből sokan látogatnak el Budapestre a Becsület Napjára.

19., Oké, most nincs több ötletem; ha esetleg van még bármi mondanivalótok, akkor itt van rá a lehetőség.

Köszönjük az érdeklődést a zenekarunk iránt, még akkor is, hogyha évek óta nem hallottatok felőlünk.   Kitartás! Egészségedre :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése