2018. augusztus 6., hétfő

Green Arrows interjú

 Mivel még nem volt eddig olasz zenekari interjú a blogon, hát megkerestük a bolzanoi illetőségű Green Arrows-t, akik nagyon készségesen még aznap délután válaszoltak a megkeresésünkre és így végre megtudhatja mindenki, hogy mi is az az olasz NSHC. A brutális, angol nyelvű számaikról ismert csapat tudtunkkal eddig nem nyilatkozott magyar sajtóorgánumoknak, így reméljük, hogy még több emberrel sikerül megszerettetni az egyébként tényleg topkategóriás társaság muzsikáját.



1., Kérlek mutasd be a zenekart! Kik a tagok?

A banda 1999-ben alakult az olaszországi Bolzanoban. Városunk HC múltja igen érdekes és mi  ennek a mozgalomnak a fiai vagyunk A jelenlegi felállásunk a következő: Pav (ének), Marmo (ritmusgitár és vokál), Migue (szólógitár és vokál), Divi (basszusgitár és vokál) és Dave (dob).


2., Általában politizálós zenekarokkal léptek fel, de ha átolvassuk a Green Arrows szövegeit, akkor nem igazán lelünk benne politikai tartalomra. Felmerül hát a kérdés, hogy a Green Arrows politizálós csapat? Jellemeznétek a nézeteiteket? Támogattok valamilyen politikai mozgalmat?

Zenekarként minden olyan szervezetet támogatunk, ami a céljainkért küzd, magánszemélyként pedig mindannyian a Casa Pound Italia miltiánsai/aktivistái/támogatói vagyunk. A szövegeinket illetően: mi nem leszünk egy zenekar az ezerből, esztétikával ruházzuk fel az üzenetünket metaforák és gondos tervezés segítségével úgy, hogy közben ne legyünk túlzottan szókimondóak sem. Számunkra ennek komoly művészi értéke van, ráadásul nagyobb közönséget is tudunk vele megszólítani. Végülis a zenénk eszköz arra, hogy nagyobb tömegeket nyerjünk meg ügyünknek és úgy hisszük, hogy így sokkal nagyobb körben terjed el ez az üzenet.

3., Olvastuk a neten, hogy a zenekart 1999-ben alapítottátok és az első két lemezt a Vacation House Records adta ki, aztán váltottatok a Black Shirts Records-ra, végül az új albumot a PC Records-nál jelentetitek meg. Miért ez a sok váltás? Nem voltatok elégedettek az előző kiadóitokkal?

 A VHR és a BSR közötti váltások okai nagyon különbözik. 2009-ben otthagytuk a VHR-t (Vacation House Records), mert nem voltunk elégedettek a munkájukkal; nem igazán a zenekarok támogatása mozgatta őket, inkább csak pénzt akartak belőlük csinálni. Közös megegyezéssel hagytuk el a BSR-t (Black Shirts Records) idén. Nagyon elégedettek voltunk az általuk nyújtott támogatással, amit az elmúlt években nyújtottak és mindig hálásak leszünk Sandronak ezért, de mindkettőnknek más céljai vannak.


4., Apropó, Black Shirts Records. Ők még működnek?

 Igen, de a céljaik módosultak valamelyest.

5., Az általatok játszott hardcore nem túl elterjedt Olaszországban, amennyire tudjuk. Miért éppen ezt az irányzatot választottátok?

Amióta a zenekar megalakult, azóta keresünk valami újat, szokatlant, néha jó, néha rossz eredménnyel, de nem akarunk „szokásos” dolgokat csinálni, nem akarunk egy zenekar lenni az ezerből, ahogy már fent is leírtuk.

6., Kapcsolatban álltok a helyi „mainstream” hardcore színtérrel? Nincs amiatt ellenségeskedés, hogy jobboldali zenekarokkal játszotok?

Nem igazán; pontosabban a helyi színtér régi arcai között jó a hírünk, a koncertszervezőknél/kiadóknál/ügynökségeknél pedig rettenetes. Utálnak minket, de nem csak azért, mert jobboldaliak vagyunk, hanem mert nekünk összejöttek a dolgok a segítségük nélkül is.



7., Magatoknak csináljátok a bulikat vagy igénybe vesztek külső segítséget?
Sajnos mióta bezárt a MAS250 (ez volt a Black Shirts Records Contest koncert helyszíne) és a Hobbit Pub (a brigádunk egyik barátjának a kocsmája), azóta csak kis koncerteket tudunk csinálni.

8.,  Elég sok helyen láttuk az "U-BOOT 37 Registrazioni" említését a weboldalatokon. Bemutatnátok ezt a kezdeményezést nekünk?

 Ez a mi próbatermünk és stúdiónk; a projektet együtt indítottuk a No Prisoneres srácokkal. Országos és helyi szinten is sok, eltérő stílusú bandának vettünk fel itt anyagokat.



 9.,  Pár éve volt egy nagy NSHC buli Bolzanoban, olyan bandákkal, mint a Drizzatorti, Still Burning Youth, Green Arrows, No Prisoner, Ribelli d'Indastria, stb. (a koncert neve Black Shirts Records Contest volt). Ott voltunk páran mi is Magyarországról és nagyon élveztük az estét. Aznap úgy tűnt, hogy Te (Pav) voltál az egyik fő szervezője a dolgoknak. Terveztek valami hasonló HC bulit a jövőben? Tervben volt, hogy kiadjátok a koncertet DVD-n. Ez még aktuális?

Bizony, én voltam ott az egyik elkövető!!! Sajnos, ahogy fent is írtam, nem nagyon látunk rá lehetőséget, hogy a közeljövőben hasonló nagyságú bulikat rendezzünk. Valóban tervben volt egy koncert DVD, de sajnos nagy bajok voltak az este készült audiofájlokkal, így feladtuk a projektet.



10., Rengeteg hírt láttunk a közelgő új lemezetekről, ami a "Live.Love.Burn.Die." címet viseli majd. Mesélnétek erről pár szót nekünk is? Mikor jelenik meg?

Ez lesz a hetedik albumunk és a lemez ezúttal egy koncepció köré fog épülni; az egész egyetlen történet lesz, ami átível az albumon. Három fejezetre oszlik majd: my path („Utam”) , my roots („Gyökereim”), my war („Harcom”). Nézzétek meg az erről írt cikket az oldalunkon (https://greenarrowshc.wordpress.com/2018/07/18/live-love-burn-die-track-list-concept-of-the-album/), ott elolvashatjátok a tracklistet és a fejezetek mögötti koncepciót is.

 11., A szövegeitek főleg angolul íródtak, ami szintén nem gyakori dolog az olasz bandák között. Miért az angol?

Ugyanaz az oka, mint amit már fent is kifejtettünk: a zene ügyünk eszköze; az angolt mindenhol értik a világon, az olaszt nem.

 12., Bolzano/Bozen nagy létszámú német eredetű lakossággal is bír. Van a „dél-tiroli kérdés” miatt feszültség az olaszok és a németek között?

Nem igazán van itt ilyesmi (őszintén szólva Bolzanoban sohasem hallottam még ilyesmiről). Más jellegű problémáink vannak.





13., Volt régen egy másik nagyszerű bolzanoi csapat, a „No Prisoner”. Ők még működnek?


Az U-Boot37 projektet régebben együtt csináltuk a No Prisoneres srácokkal. Most szünetet tartanak (mármint a zenekar), de továbbra is aktívak a brigádunkban.

14., Láttunk pár nagyon professzionális Green Arrow videót a közelmúltban. Ki csinálta ezeket? Az új albumhoz is fogtok csinálni egyet?

 A régi videókat a Studio Zem csinálta, az újat a "L'ombra del suono"-val együttműködve csináltuk; ők feleltek a helyszínért, a bevilágításért és a többi fénycuccért, Luca Massagrande pedig a felvételt, a rendezést és a vágást csinálta. Mindketten jóbarátaink. A a "L'ombra del suono"-s srácokkal van egy olyan tervünk, hogy hangmérnökként ők jönnek majd velünk az európai koncertekre…. majd meglátjuk, hogy mi lesz.



15., 6-7 évvel ezelőtt elég sok NSHC zenekar volt Olaszországban, de manapság elég döglöttnek tűnik a színtér. Vannak olyan új zenekarok, amiket a figyelmünkbe ajánlanál?

 Jól írtad, döglött az egész. Az egyik legérdekesebb projekt a „Mai Morti” volt, de úgy tűnik, hogy ők is szünetelnek most.
 
16., Milyen jövőbeli terveitek vannak a csapattal? Esetleg valami válogatás, 7” kislemez, ilyesmi?

 Következő célunk pár régebbi munkánk újrakiadása, néhány eddig nem publikált verzióval együtt. Ha ebből lesz valami „hivatalos”, akkor azokat a szokásos közösségi csatornáinkon fogjuk világgá kürtölni.

17., Mit gondoltok a zenék internetes letöltéséről? Ti gyűjtötök lemezeket CD-n, vinyl-en, stb.?
Ha ez csak „kóstolási tesztként” történik, akkor nincs benne semmi rossz; ha ez a hivatalos kiadvány megvásárlása helyett történik, akkor nem tudom elfogadni. Az eredeti példányok megvásárlásával a színteret segíted és támogatod. A megszállott letöltögetés lassan megöli a színteret.




18., Melyik zenei kiadvány gyakorolta rátok a legnagyobb hatást?

Túl sok ahhoz, hogy mindet leírjuk. Az NSHC színtér zenekaraitól kezdve a „mainstream” csapatokon át a nem hardcore lemezekig bezárólag rengeteg minden.

 19., Úgy véljük, hogy mára ennyi kérdésünk volt, köszönjük az interjúra szánt időtöket. Ha esetleg bármit üzennétek az olvasóinknak, most megtehetitek. 

Nagyon köszönjük a támogatást és nagyon reméljük, hogy a „Live.Love.Burn.Die” teteszeni fog nektek, valamint hogy a közeljövőben Magyarországra is eljutunk egy fellépésre!

Vigyázzatok magatokra,

 Green Arrows

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése