2018. június 14., csütörtök

Verv interjú

Nem lehet nem tudomást venni az orosz NSHC színtérről, hiszen mára a műfajban egyértelműen "piacvezetővé" váltak a ruszkik. 2018-ra elérték, hogy nem csak mennyiségben, hanem minőségben is ők adják a legjobb zenekarokat és az utánpótlás frontján sincs szégyenkeznivalójuk. Aki lemaradt az Outlaw Heroes Standing, Kiborg és a You Must Murder triónál, annak itt és most szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy "Gogol köpönyege" alól rengeteg fiatal hardcore zenekar mászott ki mostanság, akik a "nagy elődök" méltó utódai. Az új generáció egyik legtehetségesebb tagja a Verv, akiket a minap megjelent bakelit splitjük miatt is mindenáron meg akartunk kérdezni, így óriási örömmel töltött el, hogy nagyon gyorsan reagáltak a megkeresésünkre. Hölgyeim és Uraim, íme a Verv!




1., Kérlek meséljetek valamit a zenekarról! Mikor kezdtétek el a bandát? Merről jöttök?

2013-ban alapítottuk a csapatot, amikor is ketten elhatároztuk, hogy zenélni fogunk. Kemény zenét akartunk csinálni agyasabb szövegekkel, de mi magunk se tudtuk, mi lesz belőle. Az ivanovoi térségből származunk, ami a 85 orosz régió egyike.




2., Mit jelent a zenekar neve, a "Verv"?

A "verv" régi orosz szó, a mai beszélt nyelvben nem is használják már. A "verv" kötelet jelent, aminek másik jelentése a "közösség". Azt jelenti, hogy kötelékben állunk; olyan közösség vagyunk amit erős kötelék fűz egymáshoz és az anyaföldhöz. Egy szójáték is egyben, ha beszélsz oroszul.

3., Zenéteket kemény beatdown hardcore-ként jellemzenénk. Ez megfelel a valóságnak? Régebben nem volt jellemző az ilyesmi az orosz színtérre. Hogy jött az ötlet, hogy ilyen zenét játsszatok?

A "kemény beatdown hardcore" közel áll a valósághoz, de a zenénket rengeteg más zenei műfajból (pl. groove metal, death metal) vett stíluselemmel is kiegészítjük, szeretünk kísérletezni. Azért játszunk ilyen zenét, mert ez tükrözi legjobban a maszkulin világnézetünket. Egy orosz mondás szerint "A zene erősebb az öklöknél" - nos, ezek volnánk mi.



4., Ha valaki vet egy pillantást a borítóitokra, akkor egyértelmű, hogy nem egy "átlagos" hatecore zenekar vagytok. Mondanátok valamit a politikai nézeteitekről, kérlek? Monarchistának valljátok magatokat vagy inkább az NS irányba sorolnátok magatokat?

Nem igazán mondanánk magunkat kifejezetten monarchistának vagy NS-nek. Nézeteink közel állnak a monarchizmushoz, de az NS irányzat bizonyos gondolatai is hatottak ránk.


5., Mit gondoltok, vannak hozzátok hasonló orosz zenekarok mostanság? Netán ti vagytok az egyetlenek ilyen zenével és gondolatvilággal?

Elképzelhető, hogy léteznek ilyenek Oroszországban, de annyira nem népszerűek, hogy igazán ismertek legyenek. A zenénk és szövegeink meglehetősen különlegesek, ezek kombinációja meglehetősen egyedivé teszik a bandát. Örülnék, ha több ilyen zene lenne Oroszországban és ezeket többen hallgatnák.

6., Együttműködtök más jobbos zenekarokkal? Vannak nézeteltérések a monarchisták és az NS-ek között világnézeti problémák miatt?

Rengeteg jobbos zenekarral működünk együtt, amiknek valamelyest eltérőek a politikai nézeteik, de emiatt soha nem volt még konfliktusunk, mert mi zenészek vagyunk, nem politikusok és egy közös ügyért küzdünk.
 

7., Nagyon egyedinek és szimpatikusnak tartom az ortodox keresztény nézeteiteket; az orosz mozgalomban ezt hogy látják az emberek? Amennyire tudom, a neopogány nézetek uralják manapság felétek a színteret. Vannak emiatt problémáitok?

Nem nagyon akadnak problémáink vallási nézetek miatt. Oroszországban manapság könnyebb a különböző vallások finom eltéréseit elmagyarázni az embereknek. Sőt, az átlagostól eltérő vallási nézetek gyakran keltenek érdeklődést és ébresztenek igényt arra, hogy többet megtudjanak róluk. Néha a dalainkban is foglalkozunk a két vallással (ortodoxia és pogányság), a közönség vevő rá.




8., Milyen a mindennapi élet felétek mostanában?

A mindennapi élet jónak mondható. Dolgozunk, a családjainkkal vagyunk, zenélünk. Néha összejövünk más jobbos arcokkal sportolni vagy egyéb alkotó jellegű tevékenységet űzni.

9., Már feltettem ezt a kérdést a moszkvai "Death Penalty"-nak is, de a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok: Magyarországon sokan vélik úgy, hogy Putyin egyfajta "új Hitler", ennek ellenére mégis sok orosz forrásból hallom, hogy Putyin rezsimje elnyomja az orosz nacionalista és NS mozgalmat. Mesélnél erről nekünk egy kicsit?

Kormányunk küzd a terrorizmus ellen, de a nacionalizmus is támadás alatt áll. Olyan jobboldali személyek és szervezetek is szenvednek ettől, akik tényleg nem csináltak semmi rosszat. Alapvetően a jobboldali radikális mozgalmak nincsenek elnyomva nálunk, de a kormányzat az ellenőrzése alá akarja vonni az egészet. Ma Oroszországban szabadon nyilváníthatsz véleményt, de csak csendben és felesleges agresszió nélkül; ha így teszel, akkor hallathatod hangodat és nem fognak elnyomni. Hazánkban akad példa betiltott és szabadon működő jobboldali csoportosulásokra is. Rajtunk múlik, hogyan nyilvánítunk véleményt.




10. Gyakran léptek fel? A koncerteket magatok szervezitek vagy segítséget kaptok más szervezetektől is?

Nem igazán csinálunk magunknak koncerteket, inkább segítséget kérünk koncertszervezőktől vagy elmegyünk fellépni hasonló zenekarok bulijain. Nem túl gyakran szervezünk magunknak akármit, mert a környékünkön elég kicsi a közönség, akik eljönnének a bulinkra.



11., Lesz atomháború Amerika és Oroszország között? Esetleg Kína és Amerika között?

Próbálok nem gondolni a háborúra. Legyen ez a politikai vezetők gondja, az átlagember úgysem fogja tudni megoldani az ilyen bajokat.

12., Hallotam pletykákat (és láttam a plakátot is) a nemsokára megjelenő splitről a magyar NSHC zenekarral, a Fehér Törvénnyel. Tervben van másik kiadvány is mostanában?

Elkezdtük az új album felvételét, aminek a kiadását az idei év későbbi szakaszára tervezzük.



13., Melyik orosz zenekart ajánlanád figyelmünkbe?

Azt hiszem, hogy érdekes lehetne a "Fактор Производства". Nagyszerű srácok az orosz fővárosból.

14., Ahogy fent is említettük, nemsokára megjelenik a split a Fehér Törvénnyel. Ismered a zenéjüket? Rajtuk kívül tudtok valamit a magyar mozgalomról?

Akkor hallottunk a Fehér Törvényről először, amikor megkaptuk a felkérést a közös lemezre. Nem igazán hallottunk ezelőtt a magyar mozgalomról, de most már többet akarunk róla tudni.
 
Persze közben kijött a lemez, de az UGRev nem mindig naprakész
15., Ha esetleg van még mondanivalótok, akkor itt van rá a lehetőség!

Köszönjük az érdeklődést a zenekarunk és a zenénk iránt! Örülünk, hogy kapcsolatot építhetünk ki és tarthatunk fent a nemzetközi jobboldali mozgalmakkal, ez nagyon jó! Minél több jobboldali zenét szeretnénk hallani más országokból és szeretnénk minél több mindenkivel kommunikálni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése