2018. június 3., vasárnap

xDasslerx interjú

Nagyon régi, évek óta tartó álmunk vált végre valóra, hogy sikerült az egyik legnagyszerűbb orosz NSHC zenekart "mikrofonvégre" kapnunk. Az xDasslerx nevű permi csapat mára túl van a nemzetközi bemutatkozáson, erőszakos beatdown hardcore zenéjük a legnagyobbak szintjén mozog, így igazán ideje volt, hogy végre itthon is megismerkedhessen velük a Nagyérdemű! Sajnos orosz nyelvutdás híján sokáig esélyünk sem volt az elérésükre, de hála a Barbatos Records csapatának, megvalósult az interjú. Itt szeretnénk megköszönni a kiadó nagylelkű segítségét! Az interjú angol verziója is olvasható lesz blogunkon feljebb és az erdeti, orosz nyelvű riportot meg a Right Hardcore Crew-val történt megegyezésünk szerint a VK oldalukon fgják megjelentetni.



1., Indulásképpen kérlek mutassátok be a zenekart! Hányan alkotják most a csapatot?

Jelenleg 6 főből áll a banda: Dan - ének, Roman - ének, Yarick - gitár, Alex - gitár, Max - basszusgitár, Michel - dob.




2., A zenekar neve az Adidas alapító, Adi Dassler nevéből ered? Miért választottátok ezt a nevet?

A zenekar neve véletlenszerűen jött. Eredetileg csak egy hardcore zenekart akartunk alakítani. Az egyik használtruha kereskedésben tett látogatásunk során az első énekesünk elmesélte az Adidas brand eredetét és utána jött az ötlet, hogy jó poén lenne a háromcsíkos melegítőnadrág megteremtőjének tiszteletére elnevezni a csapatot.

3., Honnan jött az ötlet, hogy ilyen zenét játsszatok? Ez a típusú hardcore addig nem volt jellemző az orosz NS színtérre. Mesélnétek valamit arról, hogy milyen zenék befolyásoltak titeket?

2008-ban kezdtem beatdown hardcore-t hallgatni és egyből tudtam, hogy ez az a zene, ami igazán ki tudja majd fejezeni a szövegeinkben megjelenő gondolatainkat.  Az akkori színtéren ez egy korty friss levegővétellel ért fel, így úgy döntöttünk, hogy ebbe az irányba fogjuk folytatni és így is teszünk mind a mai napig.

4.,  Politizálós zenekar vagytok? Mesélnétek valamit az olvasóknak a szövegeitekről? Miről szólnak?

A zenekar vezérelve az egészséges életmód és a fehér ember igaz értékeinek hirdetése. A szövegek tele vannak agresszivitással és fekete humorral. Nem énekelünk meg a szövegben erősen szókimondó dolgokat, ezeket inkább metaforákkal és allegóriákkal helyettesítjük.



5., Akadnak Permben más jobbos zenekarok is? Úgy vélem, hogy Perm igen messze fekszik Moszkvától, mégis láttam számos olyan plakátot, ahol moszkvai csapatokkal léptetek fel. Sokat utaztok külföldre?

Permben igen jólszervezett a hatdcore színtér, elég sok a HC buli. Jóllehet elég messze vagyunk a fővárostól, mégis gyakran jönnek hozzánk más városokból játszani. A zenekarral felléptünk már különféle HC zenei fesztiválokon és és skerült már rengeteg orosz városban is játszanunk, de sajnos külföldre még nem jutottunk el.



6., Be tudnátok mutatni a jelenlegi orosz NSHC színteret? Tucatnyi új zenekar van ott most. Van valami szervezet, ami összehangolja a működést?

A nagyobb orosz városoknak megvan a maguk helyi mozgalma, ezeknek megvan a saját tevékenységi körük, koncerteket szerveznek, nyomják a merchandisingot és erőteljesen terjesztik az eszmét a nagy nyilvánosságnak. Permben ez a Perm City Hardcore Squad. A jelenlegi legnagyobb internetes erőforrásunk szerintünk a Right Hardcore Crew; nekik köszönhetően sok hardcore zenekar lett ismert a nagyközönség előtt.



7.,  A zenekarnévben szereplő "x" a straight edge életformát jelöli? Mind sXe-ek vagytok?

Igen, az xDasslerx zenekar az egészséges életformát hirdeti és elvet minden zavaros szart, ami ellehetetleníti a normális életet. A legtöbb zenekartag sxe.

8., Perm ipari városként ismert; a kommunizmus bukása óta az orosz ipar igen komoly bajokkal küzd, ami kihat az ipari városokban élő emberek mindennapjaira is. Kérlek mesélj valamit a városodról! Milyen ott az élet?

Perm egy nagy orosz iparváros. A területe 800 km2 és országos szinten a negyedik a lakosság számát tekintve. A település minden negyedében van egy üzem, amit arról a kerületről neveztek el, amerre az található. Perm a Dzerzhinsky, Ipari, Kirovsky, Leninsky és Motovilikhinski, Ordzhonikidze és Sverdlovski negyedekből áll, ezek egyben helyi területi és adminisztrációs  egységek is.
Motovilikhinski - Motovilikh Üzem
Kirovsky kerület - az üzemet Kirovról nevezték el (Kirov a leningrádi párttitkár volt, akit Sztalin rakatott el láb alól a '30-as években  -UGRev stáb megjegyzése)
Sverdlovsk Régió - az üzemet Sverdlovról nevezték el (Sverdlov is egy ismertebb kommunista forradalmár volt  -UGRev stáb megjegyzése)
A fenti üzemek hadiipari termelésben vesznek részt. Mivel Permben túlsúlyban van a munkásosztály, a külvárosokban nem igazán tanácsos mászkálni, ha valamilyen szempontból kirívó vagy az utcaképből. :)



9., Lehetséges, hogy már unalmas a kérdés, de tényleg nagyon érdekelne, hogy mi a véleményetek Putyin elnökről. Más orosz bajtársak igen rossz véleménnyel voltak róla, míg egyes nyugati jobboldaliak gyakran a fehér ember megmentőjét látják benne. Mi erről a ti véleményetek?

Mostanában azon a véleményen vagyunk, hogy vagy beszéljünk őszintén, hangosan és az igazat vagy inkább ne szóljunk semmit.

10., Vannak kapcsolataitok a "mainstream" hardcore színtérrel? Magyarországon a HC színtér többé-kevésbé antifa. Mi a helyzet ezügyben Permben?

Elég nagy a mozgalmunk, ebbe beletartoznak a fociszukolók, skinheadek, graffitisek, motorosok és jobboldali punkok; valószínűleg ezért nem honosodott meg az Antifa a városunkban. Balosokat látni az utcáinkon eléggé egzotikus dolog. :)

11., Legutolsó kiadványotok a német "Leveler Records"-nál jött ki. Miért és hogyan kötöttetek ki a németeknél? Elégedettek vagytok a kiadvánnyal?

A menedzserünk segített, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot a kiadóval, ez egy elég nagy előrelépés volt nekünk. Nagyon elégedettek vagyunk mindennel és már várjuk a további közös munkát velük.



12., Láttam (vagyis hallotam) tőletek egy új számot a Right Hardcore Crew VK oldalán (ami persze tökéletes lett, mint mindig). Netán új albumra készültök?

Igen, ez a következő nagylemezünkre készült dal, amit még jelenleg is írunk és 2019-ben tervezünk megjelentetni; néhány szám angolul lesz rajta.

13., Vannak még a Dasslerhez hasonló beatdown hardcre csapatok Oroszországban?

Megemlítenénk a Brotherhood-ot, a Facer-t és Shoot on Sight-ot.

14.,  Van fent a Youtube-on tőletek egy fasza videoklip, aminek a címe "Это Мой Город". A videónak 00:41 után vége szakad, még a dal vége előtt. Ezt így is terveztétek? Lesz valaha egy "befejezett" verziója is?

A klip forgatása egy igen kellemetlen történet. Leforgattuk teljes hosszában a klipet, de az, aki elkészítette volna az egészet nekünk, lelkiismeretlenül soha nem fejezte be a munkát vele, így az egész csak töredékként maradt fent.




15. Ha esetleg még maradt valami mondanivalótok vagy el akartok köszönni, itt a lehetőség!

Minden "kollégának" kívánnánk, hogy szenteljen több időt a szellemi fejlődésre, hogy kicsit "felpumpálják" az agyukat és intellektusukat! Költsenek kevesebb pénzt fegyverekre, tetoválásokra, ne szelfizgessenek, mint a rossz kurvák. Kevesebb elfajzást! Ahogy a közmondás is tartja: "A ruhád alapján köszöntünk, de az eszed alapján köszönünk majd el". (Hozzávetőleges próbálkozásunk egy orosz szójáték lefordítására, aminek az a lényege, hogy ugyan első látásra fontos a megjelenés, de igazán a szellemiek alapján fognak megítélni -UGRev stáb megj.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése